»ŽIVLJENJE NI REZERVNI DEL« Draft

Komemoracija na polzelskem pokopališču.

 

Lani na cestah  91  smrtnih žrtev 

Tretjo nedeljo v novembru, že tradicionalno, obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. To je dan, ob katerem se spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci in znanci. Slogan letošnjih aktivnosti je bil »Življenje ni rezervni del« z željo poudariti vlogo in pomen človeka, medsebojnih razmerij in življenjskih vrednot.

Na polzelskem pokopališču, kjer je nameščena edina  marmornata plošča v Spodnji Savinjski dolini z napisom Spomin žrtvam prometnih nesreč, je bila v  petek, 15. novembra, v organizaciji Občine Polzela, ZŠAM-a Savinjska dolina  in OŠ-ja Polzela krajša komemoracija. Zbrane je nagovoril predsednik ZŠAM-a Savinjska dolina Milan Pečnik, ki je poudaril, da Zavod Varna pot pod okriljem  Organizacije Združenih narodov (OZN),  Svetovne   zdravstvene organizacije (WHO) ter Evropskega združenja žrtev prometnih   nesreč (FEVR) 18. novembra obeležuje in organizira aktivnosti ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč.

Ocena Svetovne zdravstvene organizacije je, da na cestah na svetu letno umre približno 1.25 milijona udeležencev, v Sloveniji je lani umrlo 91, v samostojni Sloveniji pa do sedaj 7526. Ob koncu je  Pečnik dejal, da je vizija združenja, da do konca leta 2030 ne bi bilo prometnih nesreč s smrtnim izidom.

Po krajšem kulturnem programu, ki so ga pripravili najmlajši iz vrtca in OŠ-ja Polzela, so člani združenja, otroci iz vrtca in šole ter drugi prižgali svečke pred spominsko ploščo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja